Gegužės 11–12 d. Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas dalyvavo Europos statybos pramonės federacijos (FIEC) metinėje asamblėjoje Romoje.

 

27 valstybių (24 ES šalys, Norvegija, Šveicarija ir Ukraina) statybos federacijų vadovai kasmetinės FIEC asamblėjos metu aptarė praėjusių metų rezultatus, dabartinę Europos statybos pramonės situaciją, didžiausius iššūkius ir reikalingus pokyčius bei numatė FIEC ateities strategiją.

 

Klimato kaita gresia pabėgėlių srautais

„Asamblėjos metu buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad per praėjusius 15 metų Europa patyrė 15 krizių, pasidalinta nerimu dėl galimos didelės pabėgėlių krizės, kuri gali ištikti dėl klimato kaitos padarinių, dėl gėlo vandens trūkumo, nes kai kuriose šalyse kasmet oro temperatūra kyla daugiau kaip 1 laipsniu. Dėl klimato kaitos sukeltos krizės pabėgėlių srautai, manoma, gali būti kur kas didesni, negu pabėgėlių iš Sirijos ar Ukrainos“, – sako LSA prezidentas D.Gedvilas, dalindamasis naujienomis iš asamblėjos.

 

Europos statybos pramonės federacijos dėmesio centre – Lietuvos iniciatyva

Vienas iš asamblėjos klausimų buvo skirtas Ukrainos atstatymui. FIEC yra įkurtas specialus komitetas, spręsti technines problemas, susijusias su Ukrainos atstatymu ir ES bei Ukrainos teisės aktų suderinamumu. Jam vadovauja buvęs FIEC vadovas Kjetil Tonning. Pasaulio banko atlikto žalos įvertinimo duomenimis, Ukrainai atstatyti reikia apie 138 mlrd. USD, o bendras rekonstrukcijos poreikis yra 350 mlrd. USD. FIEC ragina tarptautinius donorus kurti finansines ir teisines sąlygas statybos įmonėms ir jų tiekėjams, kurie yra pasirengę panaudoti savo išteklius Ukrainos atstatymui.

 

Šiame kontekste buvo išskirtas LSA siūlymas dėl į Ukrainą vykstančių darbuotojų bei statybinės technikos, medžiagų draudimo, kuris turėtų būti ne lokalus, bet sprendžiamas Europos mastu. FIEC viešina LSA iniciatyvą ir ieško būdų ją realizuoti per ES institucijas.

 

h.jpg

 

„Neseniai lankiausi Ukrainoje – savo asmenine rizika, nes nė viena Lietuvos draudimo įmonių nesutiko manęs apdrausti. Kai naktį iš lovos pakelia oro pavojaus sirenos, akivaizdu, kad Ukrainos atstatymui itin svarbus darbininkų, medžiagų, technikos draudimas“, – sakė D.Gedvilas.

Asamblėjos sesijų metu Europos statybos pramonės atstovai diskutavo apie klimato kaitą, žiedinę ekonomiką, ateities miestus.

 

Istorija tapę Romos objektai liudija statybininkų svarbą

Šių metų FIEC asamblėja vyko Italijoje, Romoje, tad priimančiosios šalies statybininkų bendruomenė pasinaudojo proga svečiams pristatyti miesto įžymybes. Neformaliam asamblėjos dalyvių bendravimui buvo parinktas pastatas šalia bronzinės raito Marko Aurelijaus 2 a. statulos, o nuo terasos atsiveria Romos senamiestis su Koliziejumi – didžiausiu ir seniausiu pasaulyje amfiteatru.

„Italijos statybininkų bendruomenė, surengusi priėmimą, Romą pristatė kaip Europos civilizacijos lopšį, kuris davė pradžią ir statybininkų pripažinimui, nes tai jie pastatė objektus, kuriuos kasmet aplanko milijonai žmonių iš viso pasaulio“, – įspūdžiais iš renginio Italijoje dalinosi D.Gedvilas.

 

FIEC bendruomenė pasveikino 30-metį mininčią LSA

FIEC asamblėjos Romoje metu Lietuvos statybininkų asociacijai suėjo 30 metų. Balandžio 14 d. steigėjai – 24 įmonės – pasirašė steigimo sutartį, o gegužės 13 d. LSA buvo įregistruota. FIEC asamblėjos dalyviai ta proga pasveikino asociacijos bendruomenę.

„Šią sukaktį sutikau Europos statybos pramonės federacijos metiniame susitikime Romoje. Simboliška, kad esame pasveikinti Europos civilizacijos lopšyje. Lietuvos statybininkų asociacija yra pilnateisė FIEC narė ir garbingai atstovauja Lietuvos statybos bendruomenei Europos struktūrose“, – sakė LSA prezidentas D.Gedvilas.

 

hg.jpg

 

hd.jpg