KADA 2022 m. gegužės mėn.
KAM LR Seimo Biudžeto ir finansų komitetui
DĖL 2022 m. Valstybės investicijų programos
APRAŠYMAS

Asociacija  atkreipė komiteto dėmesį į kritinę situaciją, kuri susidarė valstybės finansuojamose statybose. Dėl karinio konflikto Ukrainoje bei ekonominių sankcijų, kurios pritaikytos Rusijai ir Baltarusijai, ženkliai išaugo visų pagrindinių statybinių medžiagų kainos, kai kurių medžiagų kaina padidėjo net dvigubai. 

 

2022 m. Valstybės investicijų programa (toliau - VIP) buvo parengta ir patvirtinta skaičiuojant anksčiau galiojusiomis kainomis, todėl negalės būti įgyvendinta. Rangovai nedalyvaus naujai skelbiamuose statybos darbų viešųjų pirkimų konkursuose VIP suplanuotomis kainomis, todėl nebus kam pastatyti VIP numatytų objektų. Net jei pavieniai rangovai dėl užsakymų stokos rizikuotų ir imtųsi įgyvendinti tokius objektus, objektyviai neįmanoma tokių objektų pastatyti, nes VIP suplanuotos statybų kainos nėra realios.

 

Kritiška situacija yra ir tuose VIP objektuose, kurie jau pradėti įgyvendinti. Statybos darbų viešojo pirkimo sutartyse nėra numatyta adekvataus kainų indeksavimo galimybė, be to užsakovai nėra suformavę finansinio rezervo padidėjusių statybos kaštų finansavimui. Todėl rangovai negali įvykdyti jau sudarytų sutarčių. Neindeksavus kainų, pradėti objektai liks neužbaigti, nes rangovai negali finansuoti šimtais tūkstančių ar net milijonais eurų padidėjusių sąmatų. Jeigu valstybė artimiausiu metu neišspręs finansavimo klausimo, turėsime daugybę „užšaldytų“ objektų, tarp jų ir strateginių. 

Asociacijos nuomone, 2022 m. VIP iš esmės yra neįgyvendinama, todėl būtina skirti dėmesį šiai problemai.

 

Asociacija taip pat atkreipė komiteto dėmesį, kad Finansų ministerija yra išsakiusi nuomonę, jog perkančiosios organizacijos (jų savininkai - asignavimų valdytojai) turėtų teikti ministerijai informaciją apie poreikį koreguoti VIP, kad ministerija, matydama visą poreikį, ateityje galėtų inicijuoti VIP keitimą. Akivaizdu, kad ši procedūra truks labai ilgai, todėl einant Finansų ministerijos pasiūlytu keliu, 2022 m. VIP liks neįgyvendinta su visomis iš to sekančiomis neigiamomis pasekmėmis valstybės ūkiui, vartotojams, statybos sektoriui. Būtina ieškoti žymiai greitesnių problemos sprendimo būdų.