KADA 2019 m. lapkričio 19 d.
KAM

LR Finansų ministerijai

LR Aplinkos ministerijai

DĖL

Verslo liudijimų išdavimo gyventojams taisyklių ir Veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi, turint verslo liudijimą, rūšių sąrašo pakeitimo projekto

APRAŠYMAS

Asociacija atkreipė dėmesį, kad dėl neteisingo reguliavimo statybos veikla yra masiškai vykdoma pagal verslo liudijimus, nors didžiąją dalimi tai nėra smulkus verslas. Tokiu būdu nemokami valstybei mokesčiai bei nesąžiningai konkuruojama su kitais, didesnę mokestinę ir administracinę naštą patiriančiais, rangovais.

LR Finansų ministerijos parengtas projektas iškraipo statybos darbų esmę ir smulkaus verslo reguliavimo logiką, kadangi smulkiausią statybos veiklą siūloma išbraukti iš smulkaus verslo sąrašo, o stambiausia veikla šiame sąraše - paliekama.

Asociacijos nuomone, fiziniam asmeniui su verslo liudijimu gali būti leidžiama atlikti tik elementarius statybos darbus, kurių atlikimas yra paprastas ir sąlyginai saugus (pavyzdžiui, apdailos darbus: dažymas, plytelių klijavimas ir pan.), kas atitinka vieno žmogaus galimybes ir individualios veiklos esmę.